Firenzétől Tartuig – Néprajz alumnik a világ körül az Erasmus program keretében

Az elmúlt hónapokban hat hallgató hat külöföldi egyetemen töltött félévéről olvashattak blogunk Instagram-oldalán. Bár az Alumnik Erasmuson sorozat résztvevői az ismeretlenbe ugrottak fejest, mind egyetértenek abban, hogy a külföldön töltött időszak szemléletformáló erejű és életre szóló élményt adott. Beszámolóikból megtudhatjuk, hogy mire érdemes figyelni a kurzusválasztáskor és hogyan válhat a nemzeti konyha kutatási témává vagy éppen a végletes tévedések melegágyává. Lapozd végig a képeket és utazz velünk!

Elsőként Tihanyi Anna alumnánk Tartuban szerzett Erasmus tapasztalatairól olvashatunk. Beszámolójából kiderül, hogy milyen izgalmas kurzusok meghallgatására nyílik lehetősége a hallgatóknak, ha a tanszék szorosan ápolja nemzetközi kapcsolatait.

Néprajzosok és antropológusok számára a terepbejárás a kutatási folyamat egyik legfontosabb fázisa. Azonban sokszor a céltalan kóborlások során találunk rá arra a témára, amit később vizsgálódásunk tárgyává teszünk. Ezt történt Bobák Szilviával is Bécs parkjait, arab piacát és éttermeit járva.

Az Erasmus program talán legizgalmasabb oldala a más országokból érkező diákok és rajtuk keresztül az eltérő kultúrák megismerése. Klitsie-Szabad Bogi a Szófiában töltött félévének már az elején megtapasztalta, milyen félreértéseket szülhet a különböző kultúrákból érkezők találkozása – kiváltképp, ha mindketten egy közvetítő nyelvre hagyatkoznak.

Prikler Szilvia Beatrix Erasmus tanulmányait a felejthetetlen tájakon tett kirándulások fémjelzik. Lássuk merre barangolt Szilvi a kolozsvári “nagy triumvirátus” jóvoltából!

Illés Anna alumnánk szintén Tartuban végzett el egy félévet. Összefoglalójából megtudhatjuk, hogy milyen lehetőségeket tartogat a program azoknak, akik külföldi tanulmányaik során eredeti szakirányuk nyújtotta kereteken túlra is kitekintenének.

Dialektológia és népi színjátszás, múzeumok és olívaszüret. A vállalkozó szellemű, olasz tudásukat erősíteni vágyó hallgatóknak ajánlja Szigethy Zsófia a Firenzei Egyetemet Erasmus program keretén belül.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: