Mit keresett egy halászi kisbirtokos San Franciscóban? Megjelent Prikler Szilvia Beatrix forráskiadványa

Elképesztő kalandvágy, parádés társadalmi felemelkedés és a vadnyugat igazi arca: nem egy westernfilm kezdősorait olvashatjuk, hanem szerkesztőnk, Prikler Szilvia Beatrix új forráskiadványának kedvcsinálóját. Az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgatója és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársa egy századfordulós amerikás családi levelezést dolgozott fel, Egy halászi San Franciscóban címmel. A könyvbemutató során podcast is készült, melyben a szerzőt dr. Bereczki Ibolya kérdezte.

Halászi Község Önkormányzata által nyert pályázat részeként jelent meg a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum Történeti Dokumentációs Leltárában őrzött, 26 évet, az 1886 és 1912 közötti időszakot felölelő családi levelezés bevezető tanulmánnyal ellátott forráskiadványa. Főszereplője, Erdelits Antal halászi jobbágy, zsellér, majd kisbirtokos jogállású családból származott, legidősebb fiúként pedig nem a gazdaságot vitte tovább, hanem minden bizonnyal kalandvágytól hajtva szerencsét próbált Amerikában.

Az Egy halászi San Franciscóban című könyv borítója, Oldalpár a könyvből (Fotó: Ilyefalvi Emese, 2021)

Az első néhány mozgalmasabb és nyelvtanulással, gyakori munkahelyváltással töltött év után San Franciscóban telepedett le, ahol hivatali munkát vállalt, ezáltal emelkedni kezdett a társadalmi és vagyoni ranglétrán, a város magyar közösségének központi szereplője lett. Magyarországon maradt családjával rendszeresen levelezett, melyek nagy részét megőrizték. Ezek több szempontból és több tudományág módszereivel is elemezhetők, remek korrajzot mutatnak a korszak paraszti levelezésének módjáról és jellegéről, a bevándorlók kultúrájáról, társadalmi és anyagi lehetőségeiről, valamint a fontos történelmi események mikrotörténeti szintű lenyomatairól. Elénk tárul a valódi vadnyugat képe, a bevándorlókat irányító hivatal, a városi magyar bálok, az elnökválasztások időszaka és a város pusztulása utáni átmeneti helyzet, a Panama-csatorna építése és az 1915-ös világkiállításra való lázas készülődés és építkezések is. 

Erdelits Antal, egy halászi San Franciscóban és üzletének szórólapja

A könyvről részletesebb leírás a Skanzenblogon olvasható, az Egy halászi San Franciscóban című könyv bemutatóján elhangzott beszélgetést pedig alább is meghallgathatják!

Kiemelt fotó: Szerző a kötettel (Fotó: Ilyefalvi Emese, 2021)

Mit keresett egy halászi kisbirtokos San Franciscóban? Megjelent Prikler Szilvia Beatrix forráskiadványa” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: