10 év, 10 kérdés – Kovács Evelinnel beszélgettünk

Az elmúlt hetekben néprajz szakon végzettek meséltek arról, milyenek voltak az egyetemi éveik, mit csinálnak most és hogy mit ad a szakmai életükhöz a szakon elsajátított néprajzi tudás. Az alumna-sorozatot Kovács Evelinnel, a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumának muzeológusával zárjuk.

1. Rövid bemutatkozás

Kovács Evelin vagyok, muzeológus, doktorandusz. A tudományos életben a céhekért, magánéletben a macskákért rajongok. Szabadidőmben mesét írok, festek, ha tehetem, a hegyekben kirándulok.

2. Mesélj egy kicsit a szakmai életutadról! 

2011-ben kezdtem meg tanulmányaimat az ELTE Néprajzi Intézetben, 2014-ben alapszakos, 2016-ban mesterszakos diplomát szereztem. 2015-ben kezdtem a Néprajzi Múzeumban dolgozni. 2016-ban a Társadalom- és Gazdaságtörténeti Doktori Programban folytattam tanulmányaimat, 2020-ban abszolváltam. Szerencsére nem volt olyan időszak az elmúlt években, amikor nem szakmai munkát végeztem.

A Bodrogközben Balogh Pál Gézával és Tihanyi Annával, 2012

3. Melyik intézményben dolgozol jelenleg?

A Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumában, a Kéziratgyűjteményben dolgozom. 2014-től önkénteskedtem az intézményben, majd egy évvel később nyertem felvételt, így jelenleg teljes szakmai pályafutásom a múzeumhoz köthető.

4. Milyen munkakörben dolgozol? Melyek a főbb feladataid?

2015–2018 között gyűjteménykezelőként foglalkoztattak, 2018–2020 között segédmuzeológus voltam, 2021 januárjában kaptam meg muzeológusi kinevezésemet.

A sokrétű gyűjteményi munka (kutatói hagyatékok rendezése, online adatbázis szerkesztése, leltározás, digitalizálás, kutatószolgálat) mellett a Néprajzi Múzeum költözése miatt jelenleg a legfontosabb feladataink az új állandó kiállítás előkészítése és a gyűjtemény biztonságos költöztetésének lebonyolítása.

5. A tudományos néprajzi kutatás mennyire van jelen mindennapjaidban?

Maximálisan. ☺ Disszertációmban igyekszem a társadalomtörténeti és a néprajzi módszereket ötvözni a kézművesek csoportjának vizsgálata során, mindemellett pedig az új állandó kiállítás előkészítése, a kutatói hagyatékok rendezése is folyamatos kutatómunkát igényel.

A tápi tájház műtárgyainak revíziója, 2013
Nagy Krisztina vezetésével a kézművesség szeminárium keretében találkoztam először céhládával a mesterséggyűjteményben, 2013
Megérkezés Tiszaladányba, 2012

6. Az egyetemi oktatás és a gyakorlati órák mennyire készítettek fel a későbbi munkára?

A kötelező múzeumi gyakorlatok jó alapot adtak a későbbi gyűjteményi munkához, bár kétségkívül a muzeológusi-gyűjteményi munka élethosszig tartó tanulással jár együtt. Amikor egy pillanatra elhinném, hogy a közel 10 ezer dobozban létező gyűjteményt már egészen ismerem, biztosan felmerül egy olyan kutatói kérés, ami kevéssé ismert gyűjteményi anyagokhoz vezet. Ugyanakkor a legtöbb felmerülő kérdéssel kapcsolatban tudom, melyik könyvet vegyem le a polcról, mely adatbázisban keressek kapcsolódó adatokat, a tudománytörténeti előadások révén a legtöbb kutatóhoz tudok arcot, bibliográfiát rendelni. Mindezt a tanszéken eltöltött éveknek köszönhetem. Végeredményben úgy gondolom, az egyetemi oktatás és a gyakorlatok megfelelő alapot nyújtottak, hogy elkezdhessem megtanulni a muzeológusi tevékenységeket.

A kéziratgyűjtemény költöztetésének előkészítése, QR-kódok ragasztása, 2020
A kéziratgyűjtemény költöztetése, a Kossuth téri kéziratraktár kiürülése, 2020
A kéziratgyűjtemény költöztetése, a katalógusszekrények megérkezése az átmeneti raktárba, 2020

7. Az egyetem alatt elképzelt pályaképed, munkával kapcsolatos elképzeléseid mennyire valósultak meg?

Másod-harmadéves néprajz szakos hallgatóként még nem tudtam elképzelni, hogy lesz-e lehetőségem valamelyik múzeumban dolgozni, így nem is igazán voltak elképzeléseim a pályámat illetően, legfeljebb kósza álmok kutatási célokról, néprajzi gyűjteményi munkáról. Amikor negyedéves hallgatóként önkénteskedni kezdtem a Néprajzi Múzeumban, és egyre több fórumon hangzott el, hogy a Néprajzi Múzeum költözésével összefüggésben számos álláslehetőség nyílik az intézményben, akkor kezdtem abban reménykedni, hogy lehetőségem lesz a múzeumban rövidebb-hosszabb ideig dolgozni. A kósza álmok a múzeumban eltöltött évek alatt váltak határozottabb elképzelésekké, mostanra pedig megvalósultak a muzeológusi kinevezés révén.

A munka jellegével kapcsolatos előzetes elgondolásaim az önkénteskedés során megszerzett tapasztalatokon alapultak, így ezen a téren nem értek meglepetések. Legfeljebb a költözés első fázisának lebonyolítása során, de 30–50 évente előforduló munkákra nem is lehet előzetesen felkészülni. Örülök, hogy megtapasztalhatom ezt a típusú munkát is, láthatom, hogy milyen összehangolt csapatmunkát, hosszútávú előkészítést igényel egy ilyen nagyvolumenű műtárgymozgatás.

8. Mi az, amit szakmádban hivatásodnak tartasz, és amit megosztanál a jelenlegi hallgatókkal vagy laikusokkal?

A gyűjtemény megóvását, gyarapítását, hozzáférhetővé tételét. Egy céhkönyv vizsgálata alapján 10 kutató 10 féle következtetésre jutna, de a forrásból csak egy van. Ennek fényében kell óvnunk a műtárgyakat, egyúttal pedig lehetővé kell tennünk, hogy minél többen minél többféle szempontból dolgozhassák fel az anyagainkat.

9. Mit szerettél legjobban az egyetemen? Melyek voltak a kedvenc óráid, témaköreid? Melyik a legkedvesebb emléked?

A Néprajzi Intézetben a kialakult hallgatói közösséget szerettem a legjobban. Sokfélék voltunk, de az azonos érdeklődés összekötött minket, jókat beszélgettünk-vitatkoztunk: úgy a „néprajzos kérdésekről” akárcsak az „élet nagy kérdéseiről.”

Jó szívvel emlékszem vissza a népballada órára, Smid Bernadett előadásain elsőéves hallgatóként egy varázslatos világba nyerhettem betekintést: a szövegek elemzése kis lépésenként mutatta be a múlt emberének világlátását, művészetét, és azt a népeket összekötő hagyományt, ami feltárta előttünk, hogy a néprajzi jelenségek mindig egy szélesebb kontextusban nyernek értelmet. Talán úgy fogalmaznék, hogy ez az óra volt számomra a néprajztudomány működésének felfedezése – pontosabban: ekkor kezdtem sejteni, mi a kutatások célja és kerete.

De a legtöbb előadáshoz, szemináriumhoz tudnék kötni egy-egy jó emléket. Nagy Krisztina kézművesség, Kocsis Gyula társadalomnéprajz szemináriumán kezdtünk el ismerkedni a történeti forrásokkal, az órák kapcsán járt először céhes forrás, illetve egyházi anyakönyv a kezemben, az itt kapott feladatok és útmutatások irányítottak a kézművesek csoportjának vizsgálata felé, ezek voltak a kedvenc témaköreim.

Legkedvesebb emlékem: megérkezés Tiszaladányba a terepgyakorlatra lovaskocsin egy napsütötte délelőtt a csoporttársakkal és az oktatókkal. ☺ Majdnem tíz évvel később „talán igaz sem volt” érzése támad az embernek.

Közös karácsonyi ebéd a csoporttársakkal, 2013
A 2011-ben kezdett néprajzos csoport találkozója a Károlyi-kertben, 2018

10. Mit üzensz az egyetem oktatóinak és/vagy hallgatóinak?

A néprajzos látásmódtól szebb és színesebb lesz a világ!

alumni-evelin

Szerző: Prikler Szilvia

Közzétéve: Prikler Szilvia

Néprajzos-muzeológus vagyok a Magyarországi Tájházak Központi Igazgatóságánál. Eddigi kutatásaim főleg a történeti néprajz, a történeti folklorisztika és a népszokás témáiban mozogtak, leginkább az életmód, a mentalitás, a hétköznapi élet és erkölcs érdekel. A Skanzenben hozzám legközelebb az Ásványrárói lakóház áll, mivel ez a szülőfalumhoz legközelebbi épület. A néprajz iránti érdeklődésemnek ezek az alkalmak mindig nagy löketet adtak, egyetemista koromban pedig sokszor itt ismertem fel olyan dolgok gyakorlati lényegét, logikáját, melyeket az egyetemen tananyagként olvastam.

One thought on “10 év, 10 kérdés – Kovács Evelinnel beszélgettünk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: