Pingálás, fazekasság, festés, paprikatermesztés – beszámolók a kalocsai terepgyakorlatról

Kalocsán járt terepgyakorlaton a másodéves hallgatók egy csoportja 2022 júliusában Bali János vezetésével. Terepük rendhagyó módon város volt, ami a témák színes skálája mellett kihívásokat is tartogatott, a hét végén pedig egy konferencia keretein belül mutathatták be eredményeiket. A hallgatók beszámolói következnek.

Bálint

“A kutatás során a helyi Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesülettel foglalkoztam. Utánajártam, hogy milyen szerepet vállalnak a helyi kultúra ápolásában, folytatnak-e aktív gyűjtőmunkát, és hogy milyen kapcsolatban állnak a helyi Viski Károly Múzeummal és annak vezetőjével, Romsics Imrével. Továbbá felmértem azt is, hogy a koronavírus miként érintette az ifjúsági és felnőtt táncos csoportokat. Remek első terepgyakorlat volt, sokat tudtam meg a városról, a munka tapasztalataival pedig jövőbeli kutatásaim még sikeresebbek lesznek majd.”

Bori

“A kalocsai terepgyakorlaton a helyi fazekassággal foglalkoztam. Érdekes volt megismerni a folyamatot, ahogy ez a hagyomány átalakult az új igények miatt, majd eltűnt és végül újjáéledt, egy Kalocsára költöző karcagi fazekas mester, Kovács László által.”

1–2. Kovács László fazekasműhelye 3. Kiállítótér a Fazekas Alkotóházban

Lúcia

“A kalocsai terepgyakorlat során a kalocsai identitástudat nyomában jártam. Ugyan az interjúalanyaim mind a Kalocsa-környéki szállások szülöttei voltak, mégis a városhoz köti őket minden. Sikerült párhuzamot találnom a régmúltban virágzó kalocsai népművészet és a ma is aktívan működő kortárs művészet meglétében.”

Enikő

“A kalocsai terepmunka során a hímzés modern tárgyakon és ruhákon való megjelenítésével foglakoztam. A kutatásomban segítségem volt Kriptáné Halász Zsuzsanna hagyományőrző és a Kalocsai Kézműves Kör, akik foglalkozásán részt is vehettem. Nagy élmény volt megismerni a helyi jellegzetes mintakincset és azokat, akik még őrzik azt. A hét során lehetőségem volt nekem is kipróbálni a pingálást néhány társammal, ami a legkedvesebb emlékem a kutatasról.”

1–2. A Viski Károly múzeumban 3. Hallgatók Kalocsán

Danó

“Az első kutatásomat sikernek éltem meg. A kalocsai paprikatermesztés jelenét kutattam, és sikerült olyan gazdákkal beszénem, akik rávilágítottak a paprikatermesztés minden oldalára.”

Réka

“Kalocsán a festett bútorokkal foglalkoztam, kutatásom főleg történeti jellegű volt, mivel Kalocsán már régóta nem festenek bútort. A közeli Harta községben azonban máig él ennek a hagyománya, jártam is festőműhelyben, de az itteni bútorok egészen más jellegűek és gyökerűek, mint a kalocsaiak. A terepgyakorlat minden kihívásával együtt remek tapasztalat volt, a konferencia pedig lehetőséget adott rá, hogy kicsit kilépjek a komfortzónámból, és családias, szakmai légkörben bemutathassam eredményeimet.”

1. Kalocsán készült festett láda 2. Schneider Péterné Mária műhelye Hartán 3. Paprikamúzeum Kalocsán (kép: Kardos Lúcia)

Képek: Berty Réka, Kardos Lúcia, Kiemelt kép: Kardos Lúcia, Videó: Berty Réka

A másodéves hallgatók másik csoportja Gyermelyen járt. Tekintse meg az ők beszámolóját is!

One thought on “Pingálás, fazekasság, festés, paprikatermesztés – beszámolók a kalocsai terepgyakorlatról

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: