Falunap, tésztagyár, borkóstoló – videóbeszámoló a gyermelyi terepgyakorlatról

A nyár sem telt tétlenül az alapszakos hallgatóknak, a második évfolyam egyik csoportja, 2022 augusztusában a Komárom-Esztergom megyei Gyermelyen járt terepgyakorlaton, ahol élményekben gazdag hetet töltöttek. Eitler Ágnes iránymutatásaival elsajátították a terepmunka módszertanát és számos kalandban részesültek. Rövid beszámolóikkal a résztvevők szólalnak meg.

Réka

“A gyermelyi terepkutatásom során a közösségi élet felépítésével foglalkoztam. Rengeteg helyi emberrel ismerkedtem meg és sikerült tanúja lennem a közösségi eletük mindennapjaival, nehézségeinek. Elsajátíthattam az interjúzás alappillérjeit, amik a további terepre lépés során igen hasznosnak bizonyulnak majd.”

Zente

“Kutatásunk során én a Gyermely melletti Szőlőheggyel foglakoztam. Fő tervem az ottani bor- és szőlőtermesztés jelenlegi állapotának feltárása volt, ez később kibővült az életvitelszerűen ott élők mindennapjainak vizsgálatával. Érdekes volt megtudni, hogy bár mára főleg hobbiborászok maradtak, azonban ők alapítottak egy bortársaságot, ami nagy szerepet tölt be a falu életében. Ezért kutatásomban főleg ez kapott nagyobb szerepet.”

1. Gyermely látképe 23. Néprajzos hallgatók a terepen

Boglárka

“A gyermelyi terepmunkám során a falunappal foglalkoztam, ami az év legnagyobb és legkiemelkedőbb eseménye a helyiek számára. Az ott töltött idő alatt részt vettem a szervezők munkájában, majd a falunapon pedig a helyiekkel együtt tekintettem meg a programokat.”

Kincső

“Terepkutatásunk során egy Gyermelyhez tartozó Gyarmatpuszta közösségével foglalkoztam. A településrész a Sándor-Metternich uradalomhoz tartozott korábban, lakosai nagyrészt cselédek voltak. Később, a rendszerváltás után egyre több városból kiköltöző talált otthonra a faluban, akikkel kapcsolatot teremtve megismertem a közösségbe illeszkedésük, csoporttá válásuk folyamatát. Kutatásom során a falusiak odaadó segítsége mellett a hely természeti szépsége is magával ragadott.”

Aigan

“Kutatási területem Gyermelyen a falunap volt. A megfigyelések, az interjúk és a személyes dokumentumok elemzése betekintést engedett az ünnepségek mechanizmusába és szervezésébe, és megismertette velem a falu helyi jellegzetességét.”

13. Hallgatók munka közben


Hanga

“Gyermelyen a zártkerti élet jelenét, a zártkertekben élők mindennapjait, megpróbáltatásaikat és körülényeiket kutattam. Különösen fontosnak tartottam az odaköltözés okait és motivációit, a hétköznapok stratégiáit és ezen külterületi részek viszonyát a faluval. A kutatás és az ottlét is abszolút pozitív élmény volt számomra és nagyon hálás vagyok az adatközlőimmel kötött új ismeretségekért!”

Ákos

“Munkánk során a gyermelyi termelőszövetkezet történetével és emlékezetével, valamint a TSZ kereteiben létrejött országos hírű tésztagyárral foglalkoztam. A falu idős lakosaival beszélgettem erről és nagy öröm volt számomra, hogy szívesen betekintést engedtek családjuk történetébe és abba, hogy miként változtatta meg a falu életét a TSZ, majd a tésztagyár létrejötte.”

Lujza

“A terepen töltött egy hét során azt igyekeztem felfejteni, hogy Gyermely községe és a Gyermelyi Zrt. – úgy is mint »tésztagyár« – egymással való összekapcsolódása, kölcsönhatásai miben állnak, mely pontjain figyelhetők meg a helyi lakosok életében. Fontos szempont volt, hogy minél többféle beszélgetőpartnert találjak, olyanokkal is tudjak interjút készíteni, akinek egyértelmű személyes kötődése van a cégcsoporthoz, és olyanokkal is, akiknek látszólag csekély. Ennek megfelelően nagyon változatos, és mégis kizárólag pozitív élményeket szereztem a gyakorlaton mind szakmai, mind érzelmi téren.”

1. A gyermelyi tésztagyár képével ellátott kávéscsésze 2. A hallgatók bemutatkoznak a falunapon 3. Főzés a szállás konyhájában

Fotók: Eitler Ágnes, Fodor Ákos Videó: Fodor Ákos

A másodéves hallgatók másik csoportja Kalocsán járt. Tekintse meg az ők beszámolóját is!

One thought on “Falunap, tésztagyár, borkóstoló – videóbeszámoló a gyermelyi terepgyakorlatról

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: