„A néprajz izgalmas. Change my mind” – körbekérdeztük a minoros hallgatókat, mit kaptak a néprajz szaktól

minorvalasztas-minor-hallgatok

Azoknak az ELTE-s hallgatóknak sem kell lemondaniuk a néprajzos szemléletről és közösségről, akik főszakként nem a néprajzot választották! Ebben a félévben június 23-áig tart a minorjelentkezés, mi pedig azért, hogy megkönnyítsük az alapszakos hallgatók döntését, megkérdeztük a minoros néprajzosokat, hogy mit jelent nekik néprajzosnak (is) lenni.

GÉCZI JÓZSEF 

„Történelem alapszakos hallgató vagyok. A kedvenc területem a XX. századi szélsőséges irányzatok, a szélsőjobb és -bal oldal, a nemzetszocializmus és a kommunizmus. A néprajz szakra internetes böngészéseim során találtam rá, aztán pár elvégzett kurzus után éreztem, hogy ez tetszik nekem. A két szak nagyon jól kiegészíti egymást. Úgy érzem, a történelem az emberi világ működését, mint makroszintet vizsgálja, így ellentétben a néprajz, ami inkább a történelem mikroszintjét kutatja. A tanszék nagyon kellemes és barátságos, engem meglepett a közvetlen családias légkör, ami számomra egy faluhoz hasonlatos, szinte mindenki ismer mindenkit. Sok új barátot szereztem a tanszéken, akik nagyon kedvesek, segítőkészek és befogadóak. A legkedvesebb emlékem a néprajz szakon az volt, amikor egy kirándulás során Pécsett találkozhattam neves kutatókkal, mint például Pócs Évával, a ráolvasások mesterével, vagy Kisbán Eszterrel, aki a táplálkozás kapcsán ért el kiemelkedő eredményeket.” 

SZEVERÉNYI ANDRÁS

„Szabadbölcsészet alapszakon, filozófia specializáción végeztem, jelenleg pedig a Filozófia mesterképzést végzem az ELTE-n. A filozófián belül leginkább a társadalomfilozófia, a politikafilozófia és az etika érdekel, az alapszakos szakdolgozatomat is az utóbbi témából írtam. A második szemeszter végén került a látóterembe a minorválasztás kapcsán a néprajz mint lehetőség. Mindig is érdekelt a népi kultúra és a népzene, viszont eredetileg mégsem ide akartam jönni. Régi hagyomány a filozófia szakosok között, hogy legtöbben az Esztétika szakot választják minornak. Nekem is ez volt az eredeti tervem, viszont egy hirtelen impulzus hatására – szakítva ezzel a hagyománnyal – mégis a néprajz mellett döntöttem, ugyanis pont akkoriban néztem meg Agócs Gergely Gömöri cigányok című dokumentumfilmjét. A filmélménynek azt hiszem, nagy hatása volt a döntésemben. Emellett Szinok Bianka, akkori HÖK-ös képviselő is (aki szintén néprajz minort végzett) nagyon bíztatott, hogy válasszam ezt a szakot. Ezúton is köszönöm neki! Nagyon jó döntés volt! A főszakom nagyon más természetű, más módszertannal dolgozó diszciplína, mint a néprajztudomány. Ugyanakkor talán pont ez a szépsége annak, hogy a kettőt együtt végeztem: amíg a filozófia roppant teoretikus és nagyon absztrakt gondolkodásmódot igényel, addig a néprajz elsősorban empirikus módszertannal él és egy leíró társadalomtudomány. Azt hiszem az embernek javára válik, ha mindkettőnek a működésébe beleláthat.

A néprajz szakon az egyes évfolyamok igazi közösségeket alkotnak, akik összedolgoznak, segítik egymást és valódi barátai, társai egymásnak. Minoros státuszomnak köszönhetően volt lehetőségem több évfolyam hallgatóival is megismerkedni és mindenhol nagyon pozitívak voltak a tapasztalataim; mindenki barátságos és segítőkész volt. Emellett többekkel sikerült kialakítanom olyan baráti kapcsolatot, amely a szak elvégzése után is megmaradt. A diáktársakkal való közös készülések a vizsgákra, a közös könyvtárazások, a jó beszélgetések, a barátságok kialakulása, illetve az oktatók segítőkészsége, a velük folytatott izgalmas szakmai beszélgetések… ezek mind kedves emlékek.”

ÁLDOZÓ BORI

„Szabadbölcsész alapszakos, esztétika specializációs hallgató vagyok, néprajz minorral. Úgy gondolom, ez a szakpár nagyon jól kiegészíti egymást, pont azért, mert a kulturális jelenségeket két ellenkező irányból közelítik meg. Ennek köszönhetően sokszor van olyan érzésem, hogy ez az ellentétes mozgás pont abba a nézőpontba pozícionál, ahol lenni szeretnék, a két látásmód találkoztatásával sokszor igazán izgalmas kérdések és összefüggések merülnek fel bennem. Meg egyébként is nagyon jól érzem magam a tanszéken, a nyári terepgyakorlat az egyik legjobb közösségi élményem volt az eddigi egyetemi éveim alatt, néprajzos tanáraimhoz bármikor bizalommal fordulhatok. Őszintén ajánlom a néprajz minort!

CSAPÓ KRISZTINA

„Hallottál valaha arról, hogyan történtek a boszorkányüldözések a valóságban? Tudtad, hogy a hagyományos lakodalmak tárgyiasítják a nőket? Meséltek már neked arról, hogy milyen volt a 100 évvel ezelőttiek szexualitása? Gondoltad volna, hogy a mémek és a káromkodás is a folklór része? A magyar alapszak és a folklorisztika specializáció megtanított kritikusan nézni a világot, átlépni a határaimat és ráolvasásokkal orvosolni, ha valakinek árpa nő a szemére. (Na jó, az utóbbi csak vicc. 🙂 ) A néprajz izgalmas. Change my mind.” 

„A néprajz izgalmas. Change my mind” – körbekérdeztük a minoros hallgatókat, mit kaptak a néprajz szaktól” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: