Sajtkészítés, traktorozás és biogazdálkodás – rábcakapi terepgyakorlat

Az egy hetes rábcakapi terepgyakorlaton Eitler Ágnes vezetésével azt vizsgálták hallgatóink, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei 160 fős település lakosai milyen kihívásokkal szembesülnek a mindennapokban, ezekre hogyan reagálnak, illetve milyen helyi kezdeményezések születnek a községben. Rövid posztunkban a másodéves néprajzosok élménybeszámolóit hallhatják és láthatják a blog olvasói.

Rebeka
A helyi sajtkészítést tanulmányoztam, így betekinthettem a műhely mindennapjaiba. A legjobb élményem az volt, hogy láthattam, hogyan készülnek a termékek, és ki is próbálhattam a sajtkészítést.

Vivi
A terepgyakorlaton a biogazdálkodással, kis- és nagykertészetekkel foglalkoztam. Örülök, hogy megismerhettem ezek működését, de a legszebb élmény talán az volt, mikor traktoron ülhettem!

Másodéves néprajz alapszakos hallgatók a rábcakapi terepgyakorlatukon

Niki
A Rábcakapiban töltött héten annak próbáltam utánajárni, hogy a fiatalok hogyan vélekednek a gyermekvállalásról, és ezzel kapcsolatban milyen akadályok, nehézségek merülnek fel az életükben. Családanyákkal beszélgettem a gyermeknevelésről és a mindennapjaikról. Meglepett, hogy mennyire nyitottak voltak, és milyen kedvesen fogadtak engem.

Tetiana
A héten a rábcakapi sajtműhely működésével ismerkedhettem meg. Kipróbálhattam a sajtkészítést, közben pedig volt lehetőségem kérdezni a mesterektől, ami nagyban elősegítette a kutatásom.

Ráhel
A rendszerváltás óta jelenlévő jóléti migrációt kutattam a Rábcakapin töltött egy hét alatt. Négy különböző helyzetben lévő emberrel beszélgettem. Mind a négyüknél megfigyeltem, milyen ellentétek, súrlódások vannak köztük és a falu lakossága között, és mi az, amiben  pedig teljes az összhang.

Fényképek a cakóházi temetőről

Sári
A rábcakapi Kriskó Sajtműhely működését tanulmányoztam a héten. A legszebb élmény számomra az volt, hogy a sajtkészítő nénik nagyon hamar megnyíltak nekem és a bizalmukba fogadtak.

Bálint
A disznóvágás témakörével foglalkoztam Rábcakapin. A legjobb élményem a héten az volt, hogy végre sikerült kilépnem a komfortzónámból, és sikerrel vettem minden akadályt!

Dorka
Az én érdeklődésemet a lokális történelmi emlékezet keltette fel, így főleg idősekkel beszélgettem, akik nagyon izgalmas dolgokat meséltek a múltról, viszont egy spontán traktorozásnak köszönhetően a fiatalabbakkal is beszélgethettem.

1. Videóbeszámoló a terepgyakorlatról 2. Rábcakapi tájképek

Vera
Számomra az egyik legmaradandóbb élmény a társaságok összekovácsolódásának folyamata volt. Az online oktatás miatt mi, a terepgyakorlatozók sem ismertük egymást, így amellett, hogy az elsődleges cél a település feltérképezése volt, egymás megismerése is “feladat” volt számunkra. Úgy érzem, hogy a gyakorlat végére mindkét kihívást teljesítettük. Érdekes volt még megfigyelni, hogy bontakozott ki mindannyiunk személyisége a hét folyamán, ebben a tetőpont talán a nyárzáró langalló sütés volt a helyiekkel, mivel itt már összeforrt csapatként szórakoztunk, barátkoztunk a helyi lakosokkal.

Fotók: Eitler Ágnes és Militaru Vivien

Szerző: Peták Imola

One thought on “Sajtkészítés, traktorozás és biogazdálkodás – rábcakapi terepgyakorlat

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: