„Lányok, lányok, víg kövesdi lányok…”  – mezőkövesdi terepgyakorlat

2021 nyarán az ELTE Néprajzi Intézet három helyszínre is szervezett gyűjtési gyakorlatot. A harmadévesek Bali János tanár úr vezetésével a Matyóföld három településén – Mezőkövesden, Tardon és Szentistvánon – szereztek szakmai tapasztalatot és közös emlékeket. Rendhagyó terepbeszámolónkban minden gyakorlaton résztvevő hallgató megszólal egy-egy gondolat erejéig.

Janka
Számomra a nyári gyűjtési gyakorlaton a legnagyobb élményt az együttlét jelentette. Az évfolyamunk ugyanis egyetlen olyan félévet tudhat maga mögött, amely során személyesen, fizikai valónkban is találkoztunk. Az ezt követő másfél év online oktatási rendje a kialakuló barátságokat is hátráltatta, de amikor hétfő reggel az egész évfolyam együtt rohant, hogy elérje a Mezőkövesdre tartó vonatot, azt éreztem, hogy végre, újra itt vagyunk együtt, egymásnak! Most már nemcsak az elmúlt másfél év közös nehézségei, hanem néhány közösen átélt élmény is összekovácsol bennünket. Sosem fogjuk elfelejteni az egyszerre álmos és izgatott arcokat a reggeli interjúk előtt vagy a hajnalba nyúló, sírós-nevetős beszélgetéseket. Hálás vagyok, hogy a gyakorlat – a szakmai fejlődés mellett – lehetőséget adott, hogy végre valóban, igazán elkezdjük megismerni egymást!

Boróka
Azért vártam nagyon a terepmunkát, mert úgy gondoltam, az egyetemen megszerzett módszertani ismereteket, elméleti tudást végre a gyakorlatba is átültethetem. A Mezőkövesden eltöltött egy hét alatt rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam, számomra a legszebb pillanatok közé tartozott a közös éneklés, a táncolás, a Tardra tett látogatásunk, valamint az adatközlők segítőkészsége. Nagyon sokat jelentett, hogy a gyűjtés során szakértői tanácsokkal láttak el bennünket és előadásokkal is hozzásegítettek a szakmai fejlődéshez. 

1-2. A Matyó Népművészeti Egyesület épületének berendezése 3. Mezőkövesdi tájház 4. A Matyó Múzeum időszakos kiállítása

Virág
A gyűjtési gyakorlaton végre megtapasztalhattam azt az igazi “néprajzos érzést”, amikor emberekkel beszélünk, és személyesen veszünk részt egy közösség életében. Jó volt végre kint lenni és igazából átélni, amiket eddig az egyetemen szóban vagy írásban tanultunk meg. A hét legszebb pillanata volt, amikor az utolsó estén közösen énekeltük a tardi népdalokat, – citeraszó kíséretével. Jó érzés volt részt venni a Matyó Múzeumban az Eucharisztikus Kongresszus kiállításának megnyitóján, és látni, hallani az embereket együtt énekelni az esemény himnuszát. Egy életre megtanultam, hogy nem elég az interjút egy eszközzel felvenni, mert könnyen pórul lehet járni a technika vívmányaival.

Eszter
A gyakorlat során rengeteg hasznos tudást és tapasztalatot szereztünk. Például, hogy egy rosszul sikerült interjú után nem szabad elkeseredni, vagy, hogy mindenhol érhetnek meglepetések: néha az információk egészen váratlan helyekről, emberektől érkeznek. A szakmai tapasztalatok mellett persze sok közös emléket is szereztünk: esténként a játékok és a beszélgetések során végre megismerhettük egymást. Az egyetlen negatívum, hogy számomra túl rövid volt ez az egy hét!

1. Korongosműhely 2. Szalmamalac egy mezőkövesdi tájházban 3. A mezőkövesdi koszorúkötő műhely termékei 4. Matyó friss házaspárról készült fotó – “kimatyózott” keretben 5. Mezőkövesdi tányér a ház falán 6. Peták Imola pártát próbál

Imola
Már rettentően vártam a gyűjtési gyakorlatot tavaly is, amikor sajnos a koronavírus miatt végül nem tudtunk elmenni Zabolára. E helyett mentünk idén Mezőkövesdre, ahol szakmai előadások és múzeumlátogatások mellett izgalmas interjúkat készítettünk a helyiekkel. És hogy mit jelentett számomra ez az egy hét? Nevetést és tanulást, közösséget és önismeretet, feltöltődést és kimerülést. Hálás vagyok minden pillanatáért!

Zsófia
A Mezőkövesden eltöltött egy hét alatt lehetőségünk nyílt arra, hogy jobban megismerjük egymást, és megpróbáljuk bepótolni azt a másfél évet, amikor nem tudtunk személyesen találkozni. Mindezek mellett a néprajzi gyűjtés rejtelmeibe is bepillantást nyerhettünk, bár a tavalyi elmaradt terepgyakorlat után sokáig kételkedtem abban, hogy ez sikerülhet. Összességében úgy gondolom, hogy mind szakmailag, mind emberileg és csapatként is rengeteget fejlődtünk, és felejthetetlen élmény marad mindazoknak, akik ott voltak.

1. Tardi asszonyok 2. Vőfélybot a tardi tájházban 3. Sántha Fanni becsenget az üres telekre, interjú reményében 4. A Tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület vezetője, Szikaszai Imre a felesége munkásságának dedikált emlékszobában 5-6. Terepmunka közben, Bali János tanár úrral

Fanni
Annak ellenére, hogy a terepgyakorlat nem egészen olyan volt, mint amilyennek elképzeltem, azt hiszem mégis sikeresnek mondhatom. Pozitív élmény volt, hogy adódott alkalmam spontán is beszélgetni a helyiekkel, például mesterekkel, nem csak azokkal, akikkel interjút készítettem. Örülök, hogy végül sikerült az általam kutatott témával kapcsolatban minden adatközlőt elérnem és átfogó, érdekes beszélgetésekben részt vennem.

Csenge
Több szempontból is nagyon vártam már a gyűjtési gyakorlatot. Elsősorban azért, mert annyi online térben eltöltött idő után végre élőben, közösséget alkotva, együtt lehetett az egész évfolyam, és rengeteg élményben volt részünk. Megismertük egymást, így sokkal eredményesebb munkát tudtunk végezni. Másodsorban a terepen való munka révén jobban beleláthattam abba, hogy mit is csinál valójában egy néprajzos, milyen is a terepen való gyakorlati, résztvevő megfigyelő munka. Rengeteg tapasztalatot, élményt, türelmet, ember- és elsősorban önismeretet tanultam ezalatt az egy hét alatt, amely mindannyiunkat összekovácsolt. Nagyon hálás vagyok érte! Amire életem végéig emlékezni fogok, az minden bizonnyal a “Matyó Rózsák Népdalegyüttes” megalakulásának felejthetetlen pillanata.

1-2. Beöltözés matyó viseletbe – Mohay Tamás tanár úr részvételével 3. “Kimatyózott” autó 4. Takács István szénrajza 5. Mezőkövesdi Jézus Szíve Templom oltára és mennyezete 6. Takács istván Matyó királynő című festménye 7. Látogatás a Matyó Múzeumban 8. A Matyó Múzeum időszakos kiállítása 

Fotók: Bali János, Horváth Kinga és a hallgatók sajátjai

Összeállította: Baranyi Janka

„Lányok, lányok, víg kövesdi lányok…”  – mezőkövesdi terepgyakorlat” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: