Néprajzkutatók levéltárakban, néprajzkutatók terepen – így zajlott a 2022-es Kutatók éjszakája a Néprajzi Intézetben

Előadás, kvíz, videópremier és táncház – sem programokból, sem érdeklődőkből nem volt hiány a Néprajzi Intézet termeiben a 2022-es Kutatók éjszakáján. A “Néprajzkutatók levéltárakban, néprajzkutatók terepen” téma köré szerveződő eseményeket és a vidám hangulatot fotós–videós beszámolóval idézzük fel.

Már hagyomány, hogy az Európa-szerte szeptember 30-ról október 1-re virradó éjszakán megrendezésre kerülő Kutatók éjszakája programsorozathoz csatlakozik az ELTE BTK Néprajzi Intézete is. Idén, 2022-ben a néprajzos “természetes élőhelyei”, a levéltár és a terep került terítékre a tudománynépszerűsítő rendezvényen. Az estét a Néprajzi Intézetről készült “promóciós videó” ősbemutatója nyitotta meg. A vetítést követte az MTA–ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport programja, melynek első felében Bárth Dániel Papok, boszorkányok, démonok (és az unalmas mindennapok…) Néprajzkutatók, folkloristák a levéltárakban címmel tartott rövid előadást a levéltári kutatás mélységeiről és magasságairól, magyar egyházi iratokban talált boccacciói esetekről. Az előadáshoz játék is kapcsolódott, melyet Muntagné Tabajdi Zsuzsanna vezényelt le. A csapatoknak nemcsak egy-egy kéziratot kellett puzzle darabokból kirakni, de ki kellett találniuk a forrás nyelvét, korát, és azt is, hogy vajon milyen dokumentum része. – Ezek mind nagy kihívást jelentettek a résztvevőknek.

A “Néprajzkutatók terepen” blokkban az intézet hallgatóinak terepmunkái kerültek terítékre. Az ebben a szemeszterben már másodéves hallgatók Kalocsán és Gyermelyen végzett nyári terepgyakorlatáról készült videók megtekintése után háromfős csapatok egy kvíz kitöltésével versenyezhettek az egyedi ajándékokért. A helyes eredmények kihirdetésekor megtudhattuk, hogy mi a kalocsai paprikás kácsi receptje, volt-e Gyermelynek a tésztagyár előtt valamilyen nevezetessége, és miért hívták ki a rendőröket a békésen sétálgató néprajzos diákokra. S amíg a pontok összesítésére vártunk, bepillantást nyerhettünk a videóbeszámolók készítésekor megesett kacagtató hibákba, a lefagyások, nevetőgörcsök, és éppen a legjobbkor elhúzó autók kabaréjába. A termekben és a folyosón az idei és a tavalyi egyéni tereptapasztalatokról, kutatási témákról készített posztereket, illetve blogunk Hogyan eleink…? rovatának legjobb képeiből készült kiállítását lehetett megtekinteni. (Utóbbi végleges helyet kapott az intézeti folyosón, ajánljuk megtekintését az arra járóknak!)

Az est záróakkordja a háztáji táncház volt. Hallgatóink, Deák Réka és Kiss Zente vezették a széki négyest és párost, majd a moldvai körtáncokat, melyekhez a talpalávalót Kónya Előd, Németh Péter és Németh Veronika húzta.
Reméljük kedvet kaptak, hogy jövőre (is) csatlakozzanak hozzánk szeptember utolsó péntekén!

Fotók: Bognár Dominika Deodáta
Videó: Baranyi Janka

One thought on “Néprajzkutatók levéltárakban, néprajzkutatók terepen – így zajlott a 2022-es Kutatók éjszakája a Néprajzi Intézetben

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: