Amikor minden KIDErül – „Volt egy templomom Kidében”

Koloh Gábor, az ELTE Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék tudományos munkatársa és megbízott oktatója korábban az egyetem doktoranduszaként vett részt az interdiszciplináris kutatótáborokban. Főként az egyházi és állami levéltárakban található források digitalizálásában, a kidei anyakönyvek feldolgozásában és a templomi sírok felmérésében volt nélkülözhetetlen csapattagunk. Lírai hangvételű esszéjében egy különleges hellyel, a falu központjában álló, alig néhány négyzetméteres román fatemplommal való találkozásáról olvashatunk.

Volt egy saját templomom, – és ehhez csak bölcsésznek kellett lennem. Itt a bölcsész helyett eredetileg történészt akartam írni, de amikor a szakok közti együttműködés úgy szökken szárba, mint ahogy az Kidében történt éveken át, akkor átfogóbb megnevezést, közös nevezőt kell keresni. 

A kidei román fatemplom 2014-ben

Volt egy templomom Kidében, pedig sem szent, sem pap nem vagyok. Csak interjúzni mentünk a falu egyetlen román családjához, akik – mivel nem volt kedvük lemászni a templomig – inkább rám bízták a kulcsot, hogy majd egy-két nap múlva, ha már mind kigyönyörködtük benne magunkat, legyek szíves visszaszolgáltatni azt. Az, hogy vagy két napig kedvemre járhattam a román fatemplomba, egy erős kiszögellése volt az amúgy többszöri ottlétemnek.

Nem állítom, hogy mindig is azt éreztem, mikor fatemplomot láttam, hogy az Isten oda vasárnap hamarabb betér, de már egyre valószínűbbnek vélem. Merthogy organikusabb a természettel a fa és a fával az Isten, mint a tégla – ha itt úgyis a saját véleményemet írom. Ortodox ikonokról bámuló merevedett szemű szentek gyülekezete avagy kvázi-ikonosztáz, feltételezem román állampolgársággal, ha már a trikolór is jelzésértékűen van ott jelen, amely odabent fogad, és mögötte a nagy misztérium, a szentély, amelyet a ritkán gyónó pápista távolságtartással figyel.

Hogy mit kerestem én pont ott, a templomban meg egyáltalán Kidén, talán nem képezi egy kutatási visszaemlékezés tárgyát, de vélem, hogy a történeti társadalom felfejtésének munkája voltaképp a kutató fejében élőOakeshott terminológiája szerint – posztulátumokon alapul.

Ezek pedig folyamatos mozgásban és alakulásban vannak, már csak a tanulás, a feledés és a felidézés nyomán is. Oakeshott persze tovább fűzve a posztulátumok meghatározó erejét, azt is állítja, hogy a történelem a történész saját tapasztalata. A Kidében végzett anyakönyvátírás, a mérhetőséget messze túllépő digitalizálási iram épp nem támasztotta ezt alá, de a templomlátogatások, az interjúzások, a temetőjárások sokkal inkább.

Mert a temetőket is hosszan jártuk és dokumentáltuk, többen is, több körben is, és állíthatom, hogy nem sok olyan demográfiai viselkedésekre lekérdezhető családtörténeti adatbázis létezik, ahol a személyek adatai mellé a sírkövük adatai is hozzá vannak fűzve (már ha megvan, vagy legalább akkor megvolt, amikor ezeket a felméréseket elvégeztük). Talán csak egyetlen kert alja maradt, ahonnan még mindig nem sikerült adatot gyűjtenünk.

A kidei sírok a katolikus, unitárius, református, ortodox, zsidó temetőből és házi sírkertekből, 2014

Nem hiszem, hogy Kolozs megyében van még három olyan sír, amelyet úgy védenének, mint ezeket tőlünk, és persze volt, ahol  farkaskutyákat eresztettek ránk, de gyűjtöttünk, amíg lehetett. Ezt most nem csak úgy értem, hogy amíg ott közvetlenül hozzáfértünk, hanem úgy is, hogy a falu népesedési sorsa elég határozottan kedvezőtlen, így a nagy hagyományokkal bíró kidei kutatások fontos állomása vagyunk mi. Bízzunk benne, hogy lesz még további csatlakozás!

Digitalizálás és feldolgozás az első (2013) és eddigi utolsó (2016) táborban. Közben mit sem változtunk!:)

Fotók: Ilyefalvi Emese és a kutatótábor résztvevői: 2013, 2014, 2016.

Szerző: Koloh Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: