Matyó értékek – meghallgattuk Bali János rádióadásának 10. részét!

Tudja, mi a különbség a mezőkövesdi és a tardi hímzéskultúra között? Hogy kik voltak azok a kulcsemberek a múltban, akik nélkül ma nem lenne a matyó népművészet hungarikum? Tudta, hogy vannak olyanok, akik a matyó díszítőművészet motívumkincsére építve modern designt hoztak létre? Tudja, hogy milyen múzeumokban és közgyűjteményekben lehet leginkább megismerni a matyó népművészet történetét és kincseit? Hogy miként ápolják Kisjankó Bori emlékét a mezőkövesdiek?

Mária Rádión, négyhetente, szerda délutánonként 16:35-től jelentkezik Bali János Élő örökségünk – beszélgetések magyarságunk értékeiről című, 75 perces magazinműsora.

A tizedik adás témája a matyó népművészet volt, melynek apropóját a harmadéves néprajz alapszakos hallgatók nyári, mezőkövesdi gyűjtési gyakorlata jelentette. Az adásban új szerkesztőként Bali Jánoshoz Borbándi Erik, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet történésze csatlakozott, aki a kutatótábor szervezésében is aktívan részt vett. A műsorban az adatközlők mellett megszólalnak hallgatóink: Baranyi Janka, Kristó Anna Boróka, Németh Eszter, Peták Imola, Prajczer Zsófia, Sántha Fanni, Siklós Csenge, Szathmári Panna és Tóth Virág is. A technikai szerkesztő ezúttal is Radóci Virág II. éves, néprajz mesterszakos hallgatónk volt. A műsor visszahallgatható a Mária Rádió archívumában, illetve az alábbi beágyazott felületen.

Hozzászólás